top of page

Ποια είναι τα Ωφέλιμα και ποια τα Τοξικά Λιπαρά στη Διατροφή μας !! Μύθοι, Αλήθειες & Ανάλυση !!

Εικόνα συγγραφέα: ThomaisThomais
Ποια είναι τα Ωφέλιμα και ποια τα Τοξικά Λιπαρά στη Διατροφή μας !!Μύθοι, Αλήθειες & Ανάλυση !! Thomais de Fois

 Με την τόση παραπληροφόρηση που κυκλοφορέι ευρέως, είναι απαραίτητο να δούμε ποια κριτήρια πρέπει να πληρούν, ώστε να κρίνονται ασφαλή και ωφέλιμα, τα λιπαρά που βάζουμε στο σώμα μας, και για ποιούς  λόγους!

 

Έχουμε ακούσει για δίετες που απαγορεύουν εξ’ολοκλήρου τα λιπαρά…από άποψη…

 

Γιατρούς να συνιστούν το ίδιο για να μειωθεί η Χοληστερίνη! (εγγραφείτε, διότι θα ανεβάσω σύντομα άρθρο για το τι ανεβάζει τη χοληστερίνη, και αυτό δεν είναι το λάδι!!!).

 

Δίαιτες αδυνατίσματος που απαγορεύουν το ελαιόλαδο επειδή παχαίνει (όχι τον υδατάνθρακα – γελάω – θα ανέβει μελέτη και γι’αυτό).

 

Ένας άλλος παρανοϊκός φωστήρας του φ.μπ. παροτρύνει ανθρώπους να τρέφονται μόνο με λαρδί !!! Εκνευρίστηκε που ανέβηκε η τιμή του ελαιόλαδου και έβριζε δημοσίως τους παραγωγούς, λέγοντας και ότι το λάδι είναι βλαβερό!!  Εξοργήστηκα με δαύτον!!

 

Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν γνώσεις της Βιολογίας του σώματος, π.χ. ότι το συκώτι μας χρειάζεται τα ΩΦΕΛΙΜΑ λιπαρά για να διασπάσει και να αποβάλλει τοξίνες, για να παράξει και να ρυθμίσει Ορμόνες. Ή, για να απορροφηθούν απαραίτητα συστατικά όπως βιταμίνες, για την Εγκεφαλική Υγεία, την Υγεία των κυττάρων μας, και πάει λέγοντας!!

 

 

Αποτέλεσμα της έλλειψης ΩΦΕΛΙΜΩΝ λιπαρών:

 

Έλλειψη Βιταμινών (Α, D, K, E)

Ξηροφθαλμία, Δυσκολία Όρασης στο σκοτάδι, Σκελετικά προβλήματα (Αρθρίτιδες, Οστεοπόρωση, κλπ), Νευρολογικά προβλήματα, Αποπροσανατολισμός, Εξασθένηση Μυών, Θρομβώσεις, Αιμοραγίες, Μελανιάσματα, Απώλεια Κυτταρικής Μεμβράνης

 

Έλλειψη απαραίτητων Λιπαρών Οξέων (EFAD)

Έκζεμα, Ξηροδερμία, Πιτυρίδα, Απώλεια μαλλιών, Συχνές φλεγμονές, Εξασθενημένο ανοσοποιητικό, Προβλήματα Όρασης, Αργή επούλωση πληγών, Εγκεφαλική ομίχλη, πρόωρο γήρας.

 

Ορμονική Ανισορροπία

Για να συνθέσει το Ήπαρ μας, σε συνεργασία με άλλα όργανα τις σημαντικές Ορμόνες, χρειάζεται απαραιτήτως ΩΦΕΛΙΜΑ λιπαρά! Αυτές είναι οι Ορμόνες των Φύλων – Προγεστερόνη, Τεστοστερόνη, Οιστρογόνα, οι Ορμόνες του Θυρεοειδή, και η Ορμόνη του Στρες (κορτιζόλη).

*Ας σκεφτούμε τα Αναπαραγωγικά Προβλήματα (Υπογονιμότητα)…!

 *Όλα τα «Αυτοάνοσα» (της Βιομηχανίας) προκύπτουν και σχετίζονται με την Ορμονική Ανισορροπία κ τις τοξίνες, όπως εξηγώ αναλυτικά σε αυτή τη μελέτη!!


Tα πάντα για τα αυτοάνοσα - Thomais de Fois

Εγκεφαλικά & Νοητικά Προβλήματα

Η Υγεία του Εγκεφάλου εξαρτάται από τα ΩΦΕΛΙΜΑ λιπαρά, κυρίως τα Ω3 (DHA)! Όταν τα στερείται προκύπτουν: Άγχος, Κατάθλιψη, Νευροεκφυλιστικές Ασθένειες (Alzheimer's, Parkinson's, Huntington’s, Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση και άλλες), Καθηστέρηση Ανάπτυξης στα παιδιά-βρέφη, Απωλεια Μνήμης κ.α.

 

Μεταβολικές διαταραχές

Τα ΩΦΕΛΙΜΑ λιπαρά και οι διαλυτές φυτικές είναι η κύριες πηγές της μεγάλης σε διάρκεια πηγή ενέργειας! (με τον Υδατάνθρακα που έχει επίσης πολλές θερμίδες πεινάμε σε 1 ώρα…επειδή μεταβολίζεται γρήγορα και μετατρέπεται σε γλυκόζη στο αίμα).

Αποτέλεσμα: Χρόνια Κόπωση, Έλλειψη Ενέργειας, Παχυσαρκία, Διαβήτης Τύπου 2 (έχω κάνει συγκεκριμένη εκπαίδευση πάνω σε αυτό), Εντερικές Δυσλειτουργίες (Συνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου κ.λ.π.), Καρδιομεταβολικές Διαταραχές, Μεταβολικό Σύνδρομο που μπορεί να προκαλέσει Αναπνευστική ή Ηπατική ανεπάρκεια, Καρκίνο, Εκγεφαλικό, και άλλα!

 

Βλάβες της Κυτταρικής Μεμβράνης

Το πιο σημαντικό στοιχέιο της μεμβράνης των Κυτάρων μας (που προστατεύει το κύτταρο) είναι τα Φωσφολιπίδια (αυγά-χολίνη). Η ανεπάρκεια σε αυτά προκαλέι: Γενική Κυτταρική Δυσλειτουργία (που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο), Αδυναμία επούλωσης, Καταστροφή των Κυττάρων λόγω μεμβράνης ή λόγω Οξειδωτικού Στρές.

 

Αύξηση της Χοληστερόλης και Καρδιακές Νόσους

Η έλλειψη ΩΦΕΛΙΜΩΝ (ακόρεστων) λιπαρών από τη διατροφή οδηγεί σε υπερκατανάλωση υδατανθράκων και κρέατος. Ο υδατάνθρακας αυξάνει τα τριγλυκερίδια κ μειώνει την HDL (καλή) Χοληστερόλη.

Αποτέλεσμα: Στεφανιαία Νόσος, Εμφράγματα, Σθένωση Αρτηριών, Προβλήματα Βαλβίδας, Αρρυθμίες, Περικαρδίτιδες, Καρδιομυοπάθεια, και άλλα.

Για τις τοξίνες του κρέατος θα δούμε παρακάτω.

 

Ας περάσουμε κατευθείαν στα Κριτήρια – Χαρακτηριστικά των Ωφέλιμων και Ασφαλών Λιπαρών, με λίγα λόγια για αυτά.

 

Ισορροπημένα  Πολυακόρεστα Ω6 - Ω3 - Μονοακόρεστα Ω9 Λιπαρά Οξέα

Μείωση της «κακής» Χοληστερόλης, Ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης, Καρδιαγγειακή Προστασία, Μεταβολική Υγεία, Αντιφλεγμονώδη, Εγκεφαλική Προστασία (και στην ανάπτυξη), Υγεία του Δέρματος, Νευρολογική Προστασία, προστασία των Οστών (από Αρθρίτιδες κλπ).

 

Πολυφαινόλες – Aντιοξειδωτικά

Αντιφλεγμονώδεις, Αντιοξειδωτικές, μειώνουν το ρίσκο ανάπτυξης Καρκίνων & χρόνιων Νόσων, Εγκεφαλική & Νευρολογική προστασία (σκεφτείτε πόσο έχουν αυξηθεί τα ποσοστά Άνοιας, Alzheimer’ κλπ), προστασία των Οστών (από Αρθρίτιδες κλπ).

 

Βιταμίνη E (Τοκοφερόλη)

Προστατεύει την Κυτταρική Μεμβράνη από Οξειδωτική Βλάβη, προστατέυει την Υγεία του Δέρματος, μειώνει τα σημάδια του Γήρατος, συμβάλλει στην επούλωση των πληγών, Ενισχύει το Ανοσοποιητικό Σύστημα.

 

Βιταμίνη K

Απαραίτητη για τη σωστή Πήξη του Αίματος, συμβάλει στη απορρόφηση μετάλλων από τα οστά, μειώνει τον κίνδυνο Σκελετικών Προβλημάτων.

 

Βιταμίνη D

Προστατεύει τη συνολική Υγεία – η έλλειψή της παρατηρείται σε όλες τις Ασθένειες, όπως αναφέρω εδώ. Η ΦΥΣΙΚΗ ! ΟΧΙ ΤΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ! Τα σκευάσματα προκαλούν σοβαρή τοξίνωση με παρενέργειες! Εγγραφείτε να σας ενημερώσω σύντομα, μόλις δημισιεύσω τις μελέτες.

 

Σκουαλένιο

Προστατεύει το Δέρμα από τις UV ακτινοβολίες, Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει Αντικαρκινικές Ιδιότητες.

 

Φυτοστερόλες

Μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο και μειώνουν τα συνολικά επίπεδα Χοληστερίνης, προστατεύουν το Καρδιαγγειακό σύστημα.

 

Τερπένια

Προστατεύουν την Υγεία του Εγκεφάλου, απαραίτητα για την Αποτοξίνωση του Ήπατος και του Οργανισμού!

 

Καροτενοειδή

Αντιοξειδωτικά, καταπολεμούν τις Φλεγμονές, Αντικαρκινικά (κατά των Όγκων), κατά του Διαβήτη, συμβάλλουν στην Αντιγήρανση.

 

Χλωροφύλλη

Απαραίτητη για την Εντερική Υγεία, την Αποτοξίνωση του Ήπατος και του Οργανισμού, προστατεύει από το Οξειδωτικό Στρες, τονώνει το Ανοσοποιητικό Σύστημα, συμβάλει στην παραγωγή Ερυθρών Αιμοσφαιρίων, Αντικαρκινικές Ιδιότητες, Αντιφλεγμονώδης, συμβάλλει στην Ανάπλαση του Δέρματος.

 

Υψηλό Σημείο Καπνού

Αυτό σημαίνει ότι με τις υψηλές θερμοκρασίες κατά το μαγείρεμα ΔΕΝ αναπτύσσονται Καρκινογόνες ουσίες, όπως Ακρολεΐνη και Αλδεΰδες!!

 

Χαμηλή Οξύτητα στο ανθρ. σώμα

Αυτό σημαίνει ότι δε θα καταλήξει στην κυκλοφορία του αίματός μας ως κάτι όξινο (όπως οι τοξίνες) που δε διασπώνται από το Συκώτι, και ο οργανισμός «τραβάει» μέταλλα από τα οστά και το αίμα για να αδρανοποιήσει την όξινη απειλή για την Υγεία! (Σκεφτείτε ελλείψεις Μετάλων, Αρθρίτιδες κλπ). Μην μπερδέψετε την οξύτητα στο σώμα με την όξινη γεύση. Το λεμόνι π.χ. καταλήγει ως εξαιρετικά αλκαλικό στο σώμα (το αντίθετο του όξινου).

 

Μειώνει την LDL - Αυξάνει την HDL Χοληστερόλη

Όπως εξήγησα προηγουμένως.

 

 

Τα επικίνδυνα χαρακτηριστικα που πρέπει να ΄ΜΗΝ υπάρχουν στα λιπαρά που βάζουμε στο σώμα μας είναι:

 

Κορεσμένα Λιπαρά

 

Αυξάνουν την LDL «κακή» Χοληστερόλη

 

Τοξίνες

 

Ακρολεΐνη- Αλδεΰδες  (καρκινογόνα)

 

Χαμηλό Σημείο Καπνού (καρκινογόνο)

 

  Για να κάνω, λοιπόν, τη ζωή μας πιο εύκολη, έφτιαξα ένα συγκεντρωτικό πίνακα με όλα τα κριτήρια και χαρακτηρστικά των λιπαρών που υπάρχουν ως επιλογές για τη Διατροφή μας, και στο τέλος ποσοστό ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΩΦΕΛΕΙΑΣ για την Υγεία… και μπορούμε να το το «τρίψουμε στα μούτρα» των ανεύθυνων, ημιμαθών φωστήρων που παίζουν με την Υγεια μας!!!


  Το ίδιο θα κάνω για να συγκρίνουμε και άλλες τροφες… να τελειώνουμε επιτέλους με την επικίνδυνη Ημιμάθεια!!!


Μελετήστε το καλά, και στο τέλος επεξηγήσεις και συμβουλές μαγειρέματος.


*Εξυπακούεται ότι δεν ασχολούμαι με τις μαργαρίνες στη σύγριση!! Είναι τρανς λιπαρό, υδρογονωμένο κ πολυμερισμένο, όπως το βιομηχανικό πλαστικό! Δεν αποβάλεται από το σώμα, Κρκινογόνο!! Αν δεν το γνωρίζατε, πετάξ’τε τις!!


Ποια είναι τα Ωφέλιμα και ποια τα Τοξικά Λιπαρά στη Διατροφή μας !!Μύθοι, Αλήθειες & Ανάλυση !! Thomais de Fois

Συμπέρασμα & Συμβουλές


Άρα έχουμε, κατά σειρά καλύτερης ποιότητας:


Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο: Σκόρ 95.2 - Επικινδυνότητα 0% 

(λόγω του ότι δεν περιέχει Βιταμίνη Κ).

Περιέχει όλα τα ωφέλιμα! Το προσθέτουμε ωμό στο πιάτο μας, ώστε να μην καταστρέφεται. Προτιμήστε βιολογικούς παραγωγούς, ελεγμένους! Υπάρχουν και σοβαροί, με σωστές τιμες!

Εγγραφείτε, θα ανεβάσω σύντομα το πώς αναγνωρίζουμε το καλό Ελαιόλαδο.


Ποια είναι τα Ωφέλιμα και ποια τα Τοξικά Λιπαρά στη Διατροφή μας !!Μύθοι, Αλήθειες & Ανάλυση !! Thomais de Fois

Αβοκάντο: Σκόρ 95.2 - Επικινδυνότητα 0% 

Σαφώς και το καταναλώνουμε ωμό! Ωφέλιμο σε καθημερινή βάση.


Ποια είναι τα Ωφέλιμα και ποια τα Τοξικά Λιπαρά στη Διατροφή μας !!Μύθοι, Αλήθειες & Ανάλυση !! Thomais de Fois

Σπόροι: Σκόρ 95.2 - Επικινδυνότητα 0% 

Ξηροί καρποί, ωμοί και μουλιασμένοι απαραιτήτως για 24ωρο, για λόγους Υγείας!! Εξηγώ εδώ, σύν του ότι δε θα καταλήξουν ως όξινοι στον οργανισμό μας.

Προτιμάμε: Όσπρια (φακές, φασόλια, κλπ), Αμύγδαλα, Ηλιόσπορο, Καρύδια, Κάσιους, Μακαντάμια, Πεκάν, Κάστανα, κλπ. Είναι, επίσης, πηγή πλήρους πρωτεϊνης, δλδ διαθέτουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να παράξει πρωτεΐνη όπου τη χρειάζεται (όχι, πρωτεΐνη δεν είναι το κρέας!!).


τα πάντα για τα όσπρια & τους σπόρους - γιατι ειναι απαραίτητο το μούλιασμα -  Thomais de Fois

Αυγά: Σκόρ 71.4 - Επικινδυνότητα 4.7% (αν τα τηγανίσουμε)

Αν θέλουμε οπωσδήποτε να τα τηγανίσουμε, θα χρησιμοποιήσουμε ελάχιστο καλό ελαιόλαδο, στην ελάχιστη θερμοκρασία της εστίας μας, για ελάχιστο χρόνο. Με κλειστό καπάκι μαγειρεύεται κ η πάνω πλευρά. Προτιμήστε τα βρασμένα-μαλακά, η ποσέ. Πάντα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι επίσης «πλήρης πρωτεΐνη».

Υπάρχουν σοβαροί παραγωγοί αυγών ελευθέρας βοσκής, με τιμές από 0.30€ ! Ενημερωθείτε για τις απάτες κ πώς να ξεχωρίζετε τα ποιοτικά αυγά (μην την πατήσετε όπως εγώ, που εμπιστεύτηκα μία απατεώνισσα).


τα πάντα για τα αυγά - πως να ξεχωρίζετε τα ποιοτικά - Thomais de Fois

Ραφιναρισμένο Ελαιόλαδο Σκόρ 66.5 - Επικινδυνότητα 4.7%

Πιο ασφαλές από πολλά φυτικά λάδια, και ζωικά λιπαρά, αλλά καλύτερα να αποφεύγεται. Προσωπικά, δεν χρησιμοποιώ ποτέ. Σχετικά με τις θερμοκρασίες, είναι λίγο πιο ανθεκτικό από το παρθένο.

 

Λάδι Καρύδας: Σκόρ 38 - Επικινδυνότητα 9.5%

Αυξάνει την LDL (κακή Χοληστερόλη), έχει ίχνη τοξινών, κορεσμένο, ελάχιστη θρεπτική αξία, Δε θα το χρησιμοποιούσα, ούτε στα σκευάσματα για το δέρμα, λόγω του ότι στερείτε σχεδόν όλα τα ωφέλιμα.

 

Φυτικά Έλαια Σκόρ 28.5 - Επικινδυνότητα 19%

Φοινικέλαιο, Σπορέλαια, καλαμποκέλαιο κλπ. Αυξάνουν την LDL (κακή Χοληστερόλη), έχουν ίχνη τοξινών, κορεσμένά, σχεδόν καθόλου θρεπτική αξία, είναι όξινα στο σώμα (τοξίνες), ανισορροπία Ω – Πολλά Ω6.


Ποια είναι τα Ωφέλιμα και ποια τα Τοξικά Λιπαρά στη Διατροφή μας !!Μύθοι, Αλήθειες & Ανάλυση !! Thomais de Fois

Λιπαρά από Ψάρια και Θαλασσινά: Σκόρ 28.5 - Επικινδυνότητα 19% (μαγειρεμένα)

Προτιμάτε ψάρια του αφρού, όπως γάυρος, σαρδέλα κλπ, για να αποφύγετε τα βαρέα μέταλλα που υπάρχουν σε άλλα, όπως τόνος, σολωμος κλπ. Μην τα τηγανίζετε! Ετοιμάστε τα είτε, ωμά, μαριναρισμένα, είτε 5 λεπτά στον ατμό ή σε νερό.

Τα οστρακοειδή και τα οστρακόδερμα (αστακός, γαρίδες κλπ) συγκεντρώνουν πολλά βαρέα μέταλλα!


Ποια είναι τα Ωφέλιμα και ποια τα Τοξικά Λιπαρά στη Διατροφή μας !!Μύθοι, Αλήθειες & Ανάλυση !! Thomais de Fois

Ζωικά Λιπαρά: Σκόρ 9.5 - Επικινδυνότητα 28.5% (αν είναι βιολογικά).

Καθόλου περιεκτικότητα σε ωφέλιμα χαρακτηριστικά, χαμηλό σημείο καπνού, καρκινογόνα αν μαγειρευτούν, Αλδεΰδες κ Ακρολεΐνη (δεν τρώγονται κ ωμά…), έχουν καρκινογόνα βαρέα μέταλλα αν δε βόσκουν σε βιολογικό κτήμα.

Το σκόρ της ποιότητας ανέβηκε λόγω της Βιταμίνης Κ2, αλλιώς θα ήταν 4.7, όπως στα γαλακτοκομικά κ βούτυρα!

Αν δεν είναι Βιολογικά, είναι επικίνδυνα κατά 33.3%.

*Φανταστείτε τα καμμένα λίπη που μένουν στο σκεύος από μία τηγανισμένη μπριζόλα...και δεν καθαρίζουν με σύρμα...πετρώνουν!! Πως θα τα διασπάσει ο οργανισμος??


Γαλακτοκομικά λιπαρά – Βούτυρο: Σκόρ 4.7 - Επικινδυνότητα 23,8% (αν είναι βιολογικά).

Τα χειρότερα όλων!!! Κανένα ωφέλιμο χαρακτηριστικό! Χαμηλό σημείο καπνού, καρκινογόνα αν μαγειρευτούν, Αλδεΰδες, Ακρολεΐνη, έχουν καρκινογόνα βαρέα μέταλλα αν δεν προέρχονται από βιολογικό κτήμα, είναι η Νο 1 αιτία φλεγμονών στο σώμα!

Αν δεν είναι Βιολογικά, είναι επικίνδυνα κατά 33.3%.


Ποια είναι τα Ωφέλιμα και ποια τα Τοξικά Λιπαρά στη Διατροφή μας !!Μύθοι, Αλήθειες & Ανάλυση !! Thomais de Fois

  Ελπίζω να βοήθησα και με αυτό το άρθρο να ξεκαθαρίσει ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά στην Υγεία μας, και να σταματήσει επιτέλους η παραφιλολογία της ημιμάθειας, και να ελαττωθούν οι ασθένειες των ανθρώπων…επιτέλους!!!

 

  Υπενθυμίζω να διαβάσετε σχετικά με τα «Αυτοάνοσα», πάρετε την Υγεία σας στα χέρια σας, και αφήστε τη Βιομηχανία να προωθεί Μάστερ Σεφ, που μαγειρεύουν τοξικά, καρκινογόνα, με στρες και φωνές!!

  Όταν ετοιμάζετε το φαγητό σας, να είστε ήρεμοι/ες… και να το απολαμβάνετε χωρίς τοξικές αποσπάσεις (τηλεοράσεις, μέσα δικτύωσης κλπ).

  Τα πάντα φορτίζονται από την ενέργειά μας και η καλύτερη θεραπεία είναι η αγάπη και η φροντίδα του εαυτού και των ανθρώπων μας!


τα πάντα για τα αυτοάνοσα - Thomais de Fois

 Εγγραφείτε για να μπορώ να σας ενημερώνω με άρθρα, μελέτες και συνταγές υγείας.

 

  Για απορίες, απλή επικοινωνία, η για να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν την Υγεία σας, με Φυσική -Ολιστική Θεραπεία, είτε επικοινωνήστε απευθείας μαζί μου, είτε συμπληρώστε τη φόρμα Ιατρικού Ιστορικού (Δωρεάν κ Εμπιστευτική), την οποία θα μελετήσω και θα σας ενημερώσω για το τι μπορούμε να κάνουμε (περιοριμένη διαθεσιμότητα, επιλογή γλώσσας πάνω-δεξιά στην αρχική).

*Διαχειρίζομαι το site μου και τις φόρμες προσωπικά, κανείς άλλος δεν έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας, και τα αρχεία της Θεραπείας προστατεύονται από τη Νομοθεσία για το Ιατρικό Απόρρητο.



  Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και τα υποστηρικτικά σας μηνύματα! Μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω να αντιτίθεμαι στην επικίνδυνη βιομηχανία που βγάζει χρήματα από την ασθένειά μας…

 

Την αγάπη μου,

Thomais

Διεθνώς Πιστοποιημένη Ολιστική Θεραπεύτρια

Μέλος του IPHM

Ολιστική Θεραπεία & Τέχνες - Thomais de Fois

My articles are for informational purposes, based on years of research and study.

You are free to share the full article, but not parts of it, and without referencing the source.

All rights reserved © Thomais de Fois 2024

Ολιστική Θεραπεία & Τέχνες - Thomais de Fois



Comentários


bottom of page